Искат проверка на структурата към Министерския съветЗам.-шефът Димитър Киров уволнява и

...
Искат проверка на структурата към Министерския съветЗам.-шефът Димитър Киров уволнява и
Коментари Харесай

Човек на ППДБ разбива агенцията за бежанците

Искат инспекция на структурата към Министерския съвет
Зам.-шефът Димитър Киров уволнява и заплашва чиновниците, не заплаща ексклузивен труд

14 700 молби за протекция са забавени

Чиновник, който се показва за непосредствен до ППДБ, от година и половина разрушава Държавната организация за бежанците.

Структурата към Министерския съвет е пред разпад към този момент няколко месеца - тъкмо във времето на подсилен мигрантски напън и когато би трябвало да се взема решение дали България влиза в Шенген, споделиха пред “Труд news ” дългогодишни специалисти от организацията. Те пожелаха анонимност, тъй като всекидневно са заплашвани с уволняване.

Миналата седмица чиновници от ДАБ изпратиха отворено писмо до премиера, финансовия и вътрешния министър, шефа на ДАНС и омбудсмана. В него те упорстват за оставка на зам.-шефа на организацията Димитър Киров и шефката Мариана Тошева, както и за незабавна инспекция от Агенцията за държавна финансова ревизия, в това число на публичните поръчки и на изразходването на европари, инспекция от Комисията за отбрана на персоналните данни за степента на отбрана на персоналните данни в Агенцията, тъй като там липсва лице несъмнено за такава активност, инспекция от Комисията по дискриминация и от Инспекцията по труда за извършените състезания през 2023 година по реда на Закона за държавния чиновник.

И двамата шефове на ДАБ Тошева и Киров бяха назначени напролет на 2022 година от провалилото се държавно управление на Кирил Петков, припомниха чиновниците. Причината била скандал, фиктивен от депутатката от Демократична България Елисавета Белобрадова, че организацията се провалила с бежанския поток от Украйна. По-късно се оказва, че това не е правилно, което не пречи на Белобрадова да продължава да лобира за съмнителни НПО-та, които одобряват незаконни мигранти напряко от зелената граница и ги водят в центровете в страната без инспекции на Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

Тошева идва от БЧК, където е работела по планове, а Киров е някогашен чиновник на организацията и Комисията за протекция на детето, върнал се за реванш. Работата на Тошева се състои най-вече в командировки в страната и чужбина, и в болнични - за 186 работни дни през 2023 година тя е била в командировки 38 дни и в болнични 25 дни. През това време, Киров я замества, уволнява и заплашва хората, кара ги да работя изключително след работно време и в почивните дни, без да им се заплаща в допълнение, не им позволява да излизат в отпуск, а когато някои напущат или му споделят, че ще се жалват от арогантното му държание, той им дава отговор, че е непосредствен на Асен Василев и Атанас Атанасов, тези двама хубостници са на власт и него няма кой да го пипне.

И до момента в който в ДАБ работят към 250 души при 400 щата по организационен устав, през 2022 година са назначени 175 индивида и освободени 249, като текучеството визира към 60% от чиновниците. През тази година картината се повтаря - назначени са 85 души, а са освободени 70. Изгонените водят и печелят каузи за нелегално уволняване, а Киров безсрамно твърди, че щом е подписана заповедта за уволняване, тя е в действие, до момента в който бъде анулирана от съда. Резултатът от бездействието на шефката и хипер активността на нейния заместител е, че към септември тази година има 14 700 неприключили молби за интернационална протекция, а бежанските лагери в страната се пукат по шевовете.
Служител в ДАБ пред “Труд news ”: Изпълнява заповедите на НПО-та
Крие преписки в касата



Държавната организация за бежанците към Министерския съвет продължава да работи с папки и преписки, което може да е преднамерено, с цел да се губи информация по-лесно.

Димитър Киров позволи неправителствени организации като БЧК, Българския хелзинкски комитет, фондация “Мисия Криле ” и още няколко структури, които се устоят от грантове, да диктуват решения на Държавната организация за бежанците, описа специалист пред “Труд news ”.

Ресорът на Киров е “Производство по даване на интернационална протекция ” и затова той упражнява напън върху дадени чиновници, които би трябвало да вземат на решения по дадени молби за интернационална протекция. Известни са случаи на предумишлено задържане на преписки в кабинета и персоналната му каса до “вземане на вярното решение ”, което доста постоянно е в съгласие с БХК. Също от БХК и по-конкретно юрист Илияна Савова, бяха позволени да изготвят Вътрешните правила за интернационална протекция, както и промени в Закона за убежището и бежанците, които в този момент се гледат от работна група, сякаш няма адвокати в държавната администрация.

Повече Киров, само че ненапълно и шефът Мариана Тошева, са персонално виновни, че втора година не се прави съвсем нищо за компютърна стратегия, в която да се записват, наблюдават заявките и издадените решения по молби за протекция. Това се прави на хартия, като има подозрения, че е преднамерено, с цел да се губят съответни преписки.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР